Ik wil bekeren

Bekeren tot de Islam is niet zo maar iets; het is een diepgaande en betekenisvolle keuze. Het betekent dat je ervoor kiest om Allah te aanbidden en je leven in te richten volgens de leerstellingen van de Islam. Je bent er op de een of andere manier in aanraking mee gekomen en nu ben je klaar om de volgende stap te zetten. Misschien heb je vrede en rust gevonden in de Islam, of waardeer je de structuur en duidelijkheid die het biedt. Wat je reden ook is, je voelt je getrokken tot dit prachtige geloof. Bekeren tot de Islam houdt in dat je de shahaadah (geloofsgetuigenis) uitspreekt, waarmee je verklaart dat er geen god is behalve Allah, en dat Mohammed Zijn profeet is.

Als je er aan denkt om deze grootste stap te zetten, moedigen we je aan om verder te lezen en te ontdekken wat er bij het uitspreken van de shahaadah (geloofsgetuigenis) komt kijken. 

De shahaadah (geloofsgetuigenis

De shahaadah is de islamitische geloofsgetuigenis die het fundament vormt voor elke moslim. Deze getuigenis is de basis waarop alle andere religieuze praktijken en overtuigingen zijn gebouwd. Het uitspreken van de shahaadah is dan ook de manier waarop iemand officieel moslim wordt.

Wat houdt het in?

De shahaadah bestaat uit twee getuigenissen. 

  1. De getuigenis dat Allah de Enige God is die het recht heeft om aanbeden te worden.
  2. De getuigenis dat Mohammed Zijn Boodschapper is. 

De Islam is een monotheïstisch geloof, wat inhoudt dat moslims slechts Eén God aanbidden: Allah. Hij is Degene Die ons als mensheid heeft geschapen, Degene Die ons voorziet in levensonderhoud en Degene Die ons vele Gunsten heeft geschonken. Er is niemand die zoveel voor ons betekend heeft als Allah. Daarom is Hij Degene Die het als Enige verdient om door ons aanbeden te worden. 

De Islam verwerpt dan ook het aanbidden van iets of iemand anders naast Allah. Zo verwerpt het het vereren of aanbidden van standbeelden en iconen, het geloof dat er meerdere goden naast Allah bestaan, het zien van het universum of natuurlijke componenten als deel van God, het beschouwen van mensen als heiligen of het toekennen van goddelijke eigenschappen aan hen.

De tweede getuigenis van de shahaadah benadrukt het geloof dat de Profeet Mohammed een Boodschapper is van Allah. Dit houdt in dat hij van Allah de grootse taak heeft gekregen om de Boodschap van Allah, die hij verkreeg middels Openbaringen van Allah, over te brengen aan alle mensen. 

De Islam verwerpt het idee dat de Profeet Mohammed de Islam heeft bedacht, gestart of opgericht. Alles wat hij heeft overgebracht was slechts de Openbaring van Allah zonder enige toevoeging en niet zijn persoonlijke voorkeur, wensen of ideeën. 

Wat is de betekenis?

De diepe betekenis van de shahaadah ligt in de totale toewijding en overgave aan Allah en het navolgen van het voorbeeld van de Profeet Mohammed

Het uitspreken van de shahaadah is als het ware een verbond die je met Allah aangaat. Jij getuigt dat je alleen Allah zult aanbidden en dat je het voorbeeld van de Profeet Mohammed ﷺ hierin volgt en als reactie daarop getuigt Allah dat jij tot de inwoners van het Paradijs zult behoren. 

Door dit verbond met Allah aan te gaan, sta je er nooit meer alleen voor. Je wordt niet alleen onderdeel van een speciale groep mensen die zichzelf moslims mag noemen; aanbidders van Allah, maar Allah zal je altijd ondersteunen en bijstaan in alles wat je onderneemt. Je kunt bij Allah terecht voor al je behoeften. Hij zal er altijd voor je zijn. Sterker nog door dit verbond, belooft Hij je, getuigt Hij, dat jij Zijn Genade zal ontvangen, niet alleen in dit wereldse leven maar ook in het Hiernamaals. 

Het uitspreken van de shahaadah

Het uitspreken van de shahaadah is een daad van geloof en dient als de formele verklaring waarmee iemand zich bekeert tot de Islam. Door de shahaadah uit te spreken, verklaart een persoon zijn of haar acceptatie van Allah als de enige God die het recht heeft op aanbeden te worden en van Mohammed als Zijn profeet. 

Het uitspreken van de shahaadah dient in het Arabisch te gebeuren, waarbij het niet belangrijk is om een perfecte uitspraak te hebben, om de originele betekenis te behouden.

De shahaadah gaat als volgt:

In het Arabisch (fonetisch): "Ash-hadoe an laa ilaaha ill-Allaah wa ash-hadoe anna Mohammedan Rasoel-Allaah."

In het Nederlands: "Ik getuig dat er geen God is dan Allah en ik getuig dat Mohammed de Boodschapper van Allah is." 

Ben ik er klaar voor?

Wat vaak voorkomt is dat iemand al langere tijd weet dat hij of zij zich uiteindelijk wilt bekeren, maar zich er door verschillende redenen op dit moment nog niet 100% klaar voor voelt. Dit is erg herkenbaar voor de meeste bekeerlingen en heel begrijpelijk; het is een enorm grote stap die je zet. 

Hieronder bespreken we een aantal van de meest voorkomende drempels waar bekeerlingen mee te maken hebben.  

Ik wil eerst het gebed leren

Een veelvoorkomende drempel is het gevoel dat je eerst het gebed volledig moeten beheersen voordat je moslim kunt worden. Dit komt waarschijnlijk omdat het gebed een fundamentele verplichting is voor elke moslim. Na bekering ben je moslim en is daarmee het gebed een verplichting geworden. De motivatie om het gebed te leren ligt niet alleen in het voldoen aan een verplichting, maar ook aan het verlangen naar een directe connectie met Allah, die het gebed biedt. Het gebed stelt je in staat om al je zorgen los te laten en deze bij Allah neer te leggen. Kortom: genoeg redenen om het gebed te leren. 

Maar, toch... Niet reden genoeg om je bekering hierdoor uit te stellen. De Islam benadrukt namelijk het principe van 'stap voor stap'. Dit is niet alleen een praktische benadering, maar een richtlijn die direct uit de Islamitische voorschriften komt. In de tijd van de Profeet Mohammed ﷺ waren er namelijk ontzettend veel bekeerlingen die adviezen kregen die specifiek op hun situatie gericht waren. 

Een relevante overlevering illustreert dit principe goed: de Profeet Mohammed ﷺ stuurde Moe'aadh ibn Jabal om een groep mensen uit te nodigen naar de Islam. Hij ﷺ zei tegen Moe'aadh: "Nodig hen uit om te getuigen dat niemand het recht heeft om aanbeden te worden behalve Allah en dat Mohammad Zijn Boodschapper is. En als ze je daarin gehoorzamen, vertel hen dan dat Allah hen heeft opgedragen vijf gebeden per dag en nacht te verrichten." Sahieh al Boekhaarie 4347 

De Profeet ﷺ geeft hier een duidelijk stappenplan aan: allereerst dient iemand te getuigen dat niemand het recht heeft om aanbeden te worden behalve Allah en dat Mohammad Zijn Boodschapper is, oftewel de shahaada uit te spreken, en als ze je daarin gehoorzamen, oftewel nadat ze de shahaada hebben uitgesproken, vertel het dan over het gebed. De acceptatie van de Islam gaat dus vóór het leren van het gebed. 

Dit leert ons dat zodra jij overtuigd bent dat de Islam de waarheid is, je klaar bent om de shahaadah uit te spreken, zelfs als je het gebed nog niet beheerst. Dit is wat de Boodschapper van Allah ﷺ, wat de Islam, ons leert. 

Laat je dus niet weerhouden door het idee dat je niet voldoende voorbereid bent omdat je het gebed nog niet kent. Dit is een drempel die jij voor jezelf gemaakt hebt, maar geen drempel die er vanuit de Islam daadwerkelijk is. Het is onnodig om het moeilijk te maken voor jezelf. Dit is niet wat Allah voor je wilt. De Islam biedt juist ruimte voor leren en groeien na je bekering. 

Allah zegt in de Quran: 

يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلَا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ

"Allah wilt het gemakkelijke voor je en Hij wilt niet het moeilijke voor je." Soerat al Baqarah 2: ayat 185

Zit jezelf niet langer in de weg én zet de stap! 

Wil je daarna het gebed leren? Wij staan voor je klaar. 

Ik wil het gebed leren 

Ik weet nog niet genoeg

De drempel dat 'je nog niet genoeg weet' om moslim te worden, is heel begrijpelijk. Er valt namelijk heel veel te leren over de Islam. De Islam is een complete religie. Het is niet enkel een religie die op één dag in de week gepraktiseerd wordt of bij één gebeurtenis, zoals voor het eten, maar een religie met richtlijnen die alle facetten van het leven omvatten. Daarom valt er ook zo veel te leren. De Islam moedigt aan om kennis te vergaren over deze facetten en verplicht iedere moslim zelfs om kennis te vergaren over de basis van de religie.

Echter is deze zoektocht naar kennis niet bedoeld om een drempel te vormen voor het toetreden tot het geloof, maar meer als een voortdurende motivatie voor de persoonlijke ontwikkeling van een moslim. Het idee dat je alles moet weten vóórdat je moslim wordt, is niet in overeenstemming met de principes van de Islam. De Islam ziet namelijk het vergaren van kennis als een levenslang proces, iets wat niet in één klap of een korte periode te verkrijgen is. [Hier nog een uitspraak vinden]Kennis vergaren versterkt zich over het gehele leven van een moslim en wordt niet beperkt tot een voorafgaande periode vóór het uitspreken van de shahaada.

Daarnaast is de sleutel tot het worden van een moslim het uitspreken van de shahaada, die stelt dat er geen God is die het recht heeft om aanbeden te worden behalve Allah en dat Mohammad Zijn Boodschapper is. Dít is het enige aspect waar je voor je bekering kennis over dient te hebben: is Allah de Enige God en is Mohammad Zijn Boodschapper? 

Als je daar nog niet met 'ja' op kan antwoorden, dan heb je inderdaad nog niet genoeg kennis en is het wijs om hier meer over te leren. Maar als jij daar volmonding 'ja' op zegt, dan heb je niet meer kennis nodig voordat je moslim kan worden. Dit wordt bevestigd door het feit dat er genoeg moslims van huis uit zijn die weinig islamitische kennis hebben. Dit betekent echter niet dat zij geen moslims zijn of niet kunnen zijn. Niemand zou hun geloof in twijfel trekken door hun gebrek aan kennis, dus waarom zou de maatstaf anders zijn voor bekeerlingen? 

Vanuit de Islam is daarin geen verschil. Zodra jij weet dat Allah de Enige God is die het recht heeft om aanbeden te worden en Mohammad Zijn Boodschapper is, word jij klaar geacht om de stap naar de Islam te zetten - ongeacht jouw kennisniveau.

Iets wat vaak ook meespeelt zijn de vele vooroordelen die er over de Islam bestaan. Als jij je bekeerd naar de Islam dan is de kans groot dat je van je omgeving veel vragen over de Islam zal ontvangen. Als nieuwe moslim kan je het idee hebben dat je op al deze vragen een antwoord moet hebben en kan dat onzekerheid en angst met zich meebrengen: "Wat als ik de vragen niet kan beantwoorden?".

Alhoewel dit ook weer compleet begrijpelijk is, is het toch niet zo dat dit een belemmering dient te zijn in het accepteren van de Islam. Het is namelijk gewoonweg niet mogelijk om op alle vragen een antwoord te hebben of om over alles kennis te hebben. Zelfs als jij nog jaren kennis vergaart over de Islam is er een grote kans dat je geen antwoord zal kunnen geven op elke vraag die er gesteld wordt. Zelfs de grote islamitische geleerde zijn hier niet toe in staat. 

Een bekende anekdote onder de islamitische geleerden is als volgt: Een man reisde van een ver land om een vooraanstaande geleerde in Medina te ontmoeten met een lijst van veertig vragen van de mensen uit zijn stad. Nadat hij de vragen had gesteld, gaf de geleerde op veel daarvan het antwoord: "Ik weet het niet." De man was verbaasd en zei dat hij van ver was gekomen, en dat de mensen verwachtten dat hij met antwoorden zou terugkeren. De geleerde adviseerde hem toen om terug te gaan naar zijn volk en hen te vertellen dat hij gezegd had: "Ik weet het niet."

Uit dit voorbeeld leren we dat het niet erg is om aan te geven dat je iets niet weet. Dit zegt niets over jouw incompetentie of zogenaamde onwetendheid. Het is juist mooi dat je aan je omgeving laat zien dat jij geen uitspraken wilt doen waar je niet zeker over bent. Dat is namelijk wat de Islam ons leert. 

Allah zegt in de Quran: 

ياأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَنُوا۟ ٱتَّقُوا۟ ٱللَّهَ وَقُولُوا۟ قَوْلًۭا سَدِيدًۭا 

O jullie die geloven, vrees Allaah en spreek juiste woorden." Soerat al Ahzaab 33: ayat 70 

Als iemand jou een ingewikkelde vraag stelt waar je het antwoord niet op weet, schaam je dan niet om te zeggen dat je het niet weet. Er is juist kracht in het uitstralen van precizie omtrent jouw religie. Wat is er mis met het zeggen van: "Dit is best een ingewikkelde kwestie. Ik weet het fijne er niet van omdat ik er zelf nog geen kennis over heb vergaard. In de Islam is het spreken van de waarheid erg belangrijk en zeggen we niets als we het niet zeker weten. Ik kan er daarom op dit moment geen uitspraken over doen." En als jij opmerkingen krijgt dat jij niet veel over je religie weet, dan kan je het volgende aangeven: "Ik weet veel dingen niet, want ik ben nog nieuw en moet nog veel leren. Maar wat ik wel weet heeft mij overtuigd van de mooiheid en de waarheid van de Islam. De dingen die je aankaart motiveren mij om meer kennis te gaan vergaren over dit onderwerp, maar op dit moment weet ik het niet." 

Schaam je niet om achter je keuze te staan, ook al weet je sommige dingen nog niet. En weet dat er geleerden zijn die jarenlang één onderwerp van de Islam bestuderen en alsnog sommige vragen niet kunnen beantwoorden. Dit laat juist zien dat we waarheid niet met valsheid mixen in de Islam. Als wij spreken in naam van de Islam, dan willen we er zeker van zijn dat we de waarheid spreken. En hier is zeker niets mis mee. Sterker nog, dit is juist bewonderingswaardig. 

Voor een overzicht van veel voorkomende misvattingen over de Islam en mogelijke manieren waarop je daar op kan reageren, zie het volgende document: Gesprekskaarten.pdf

Laat jouw angst voor vragen of jouw onzekerheid over je kennisniveau je niet weerhouden om de stap te zetten. Na jouw shahaada heb je nog een heel leven om je te verdiepen in de Islam - In Shaa Allaah. 

Mijn ouders accepteren mijn keuze niet

Het overwegen van bekering tot de Islam kan complex zijn als je ouders de keuze niet ondersteunen. Dit is een veelvoorkomende drempel voor potentiële bekeerlingen. Allereerst is het belangrijk om te erkennen dat de band met de ouders binnen de Islam van onschatbare waarde is.

De Profeet Mohammed benadrukte dit belang toen hij zei dat na het geloof in Allah en Zijn Boodschapper, het eren van de ouders tot de beste daden behoort. Ook in de Quran spreekt Allah meerdere malen over de noodzaak om goed te zijn voor je ouders en hun gevoelens te respecteren. Zoals in Soerat al-Baqarah (2:83), waar Allah zegt:

 لَا تَعْبُدُونَ إِلَّا ٱللَّهَ وَبِٱلْوَٰلِدَيْنِ إِحْسَانًۭا 

"Aanbid niemand anders dan Allah en wees goed voor de ouders."

Maar, Allah maakt in de Quran ook duidelijk dat de gehoorzaamheid aan de ouders zijn grenzen heeft, vooral als dit in strijd is met de principes van het geloof.

In Soerat Loeqmaan (31:15) wordt specifiek verwezen naar situaties waarin ouders hun kinderen aanzetten tot het toekennen van deelgenoten aan Allah, wat in strijd is met de Islam. 

وَإِن جَـٰهَدَاكَ عَلَىٰٓ أَن تُشْرِكَ بِى مَا لَيْسَ لَكَ بِهِۦ عِلْمٌۭ فَلَا تُطِعْهُمَا ۖ وَصَاحِبْهُمَا فِى ٱلدُّنْيَا مَعْرُوفًۭا ۖ وَٱتَّبِعْ سَبِيلَ مَنْ أَنَابَ إِلَىَّ ۚ ثُمَّ إِلَىَّ مَرْجِعُكُمْ فَأُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ 

“En als zij erop aandringen dat jij deelgenoten aan Mij toekent waar jij geen kennis over hebt, gehoorzaam hun (d.w.z. de ouders) dan niet. En ga in deze wereld goed met hen om en volg de weg van degene die berouwvol tot Mij terugkeert. Vervolgens zal tot Mij jullie terugkeer zijn en Ik zal jullie berichten over dat wat jullie deden.” 

Deze boodschap is o.a. gericht aan bekeerlingen met niet-moslim ouders. Deze ouders dringen er op aan dat hun kind wegblijft van de praktijken van de Islam, maar alsnog beveelt Allah het kind van deze ouders om goed met hen om te gaan. Uiteraard geldt dit ook voor het accepteren van de Islam of niet. Je gehoorzaamt je ouders in alles wat je kan, behalve in hetgeen wat je afhoudt van de Islam. Dan gehoorzaam je hen daar niet in, maar blijf je toch goed gedrag naar hen vertonen en hen respecteren. Dit is wat de Islam ons beveelt. 

Als je dieper naar het vers kijkt, zie je een interessant gegeven. Namelijk, dat Allah hier spreekt over de tijdelijkheid van het wereldse leven en de uiteindelijke verantwoording aan Hem. Het is bijzonder dat Hij de ongelovige ouders en de terugkeer naar Hem in het Hiernamaals samen benoemt. Het is namelijk alsof Hij ons daarmee duidelijk wil maken dat ondanks dat je ouders heel belangrijk zijn, je straks alleen voor Hem zal komen te staan.

Uiteindelijk is enkel Allah de Heerser van de Dag des Oordeels, uiteindelijk is enkel Allah Degene Die jouw eindbestemming bepaalt. Uiteindelijk is het alleen de Tevredenheid van Allah die jou in het Hiernamaals kan redden en niet de tevredenheid van je ouders. De Quran spoort je aan om hier goed over na te denken. Om te overpeinzen of het misschien niet tijd is dat jij leert om voor jezelf te kiezen, voordat het te laat is. Want elke dag kan de laatste zijn en wil je straks echt voor Allah komen te staan als niet-moslim? Terwijl je eigenlijk, in je hart, heel graag tot de moslims wilt behoren.

Dit betekent niet dat als je eenmaal bekeerd bent, je dit van de daken moet schreeuwen. Het is kan soms wijs zijn om je bekering eerst een tijdje voor jezelf te houden voordat je het met anderen, alsook je ouders, deelt. Dit geeft je tijd om je nog meer te verdiepen in de Islam en je overtuiging in je hart te versterken voordat je het er met anderen over gaat hebben. 

Als je uiteindelijk besluit om aan je ouders te vertellen dat je bekeerd bent, kan het soms juist positief zijn om hen te laten zien dat je al enige tijd moslim bent en dat dit geen verkeerde dingen met zich heeft meegebracht. Dit kan hen geruststellen en hen helpen te zien dat je nog steeds dezelfde persoon bent, alleen met een nieuw geloof en hopelijk slechts met positieve veranderingen. 

Dit advies zien we meerdere malen terug in het leven van de Profeet ﷺ. Bijvoorbeeld toen een tienerjongen naar de Profeet ﷺ kwam om zich te bekeren tot de Islam, nam de Profeet ﷺ zijn shahaadah af, maar adviseerde hij hem om zijn Islam nog niet openlijk te praktiseren omdat hij een moeder had die erg vijandig was tegen de Islam. 

Tot slot, iets wat we in de praktijk vaak hebben gezien is dat de angst voor de reactie van ouders groter is dan de reactie zelf. Het is essentieel dat je, ongeacht hun eerste reactie, een liefdevolle en respectvolle houding behoudt. Dit kan uiteindelijk veel zorgen wegnemen en bijdragen aan een beter begrip. Vertrouw op Allah en Allah zal je helpen!

Voor diegenen die dieper op dit onderwerp in willen gaan, bieden wij een speciale studiedag voor bekeerlingen aan: 'Mijn ouders & ik - een Islamitische blik'. Dit is een gelegenheid om meer te leren over de islamitische visie op de omgang met niet-moslim ouders en hoe je deze in praktijk kunt brengen, ook in uitdagende situaties.

Hou onze pagina in de gaten Onze activiteiten

Ik kan bepaalde zondes nog niet achter me laten

Vaak is het zo dat een leven zonder de Islam omringd wordt door vele zondes. Het 'normale', Westerse leven bestaat nou eenmaal uit het hebben van een relatie, dansen in de discotheek, een wijntje bij het eten, een sigaretje roken met collega's of zelfs een jointje roken met je vrienden. Al deze dingen worden afgekeurd in de Islam. 

Dit maakt de keuze om te bekeren soms lastig: aan de ene kant ben je overtuigd van de waarheid van de Islam en voel je in je hart een aantrekkingskracht, maar aan de andere kant weet je dat je nog niet sterk genoeg bent om bepaalde dingen achter je te laten. 

Zodra je je bekeerd tot de Islam worden al jouw eerdere zonden uitgewist en zelfs omgezet naar goede daden. De Profeet ﷺ zei tegen een nieuwe bekeerling: "Weet je niet dat de Islam de zondes uitwist die ervoor kwamen?" Imaam Ahmad 17159

En Allah zegt in de Quran: 

قُل لِّلَّذِينَ كَفَرُوٓا۟ إِن يَنتَهُوا۟ يُغْفَرْ لَهُم مَّا قَدْ سَلَفَ

"Zeg tegen degenen die ongelovig zijn, als zij stoppen (met hun ongeloof), zal hun verleden hun vergeven worden." Soerat al Anfaal 8: ayat 38 

Hoe prachtig dit ook is, maakt dit gegeven juist dat veel potentiële bekeerlingen hun bekering uitstellen. Zij willen zo veel mogelijk gebruik maken van deze geweldige vrijstelling. In principe kan je het zo zien: zij willen hun joker op het juiste moment inzetten. 

Maar is dit eigenlijk wel correct? 

Nee, zeker niet. Het accepteren van de Islam is een belangrijke stap richting verbetering en uiteraard is het de bedoeling dat je zo veel mogelijk streeft naar verbetering, maar zelfs als je deze verbetering nog niet optimaal kan aanbrengen in je leven, is jouw bekering noodzakelijk. 

Jouw bekering zorgt er namelijk voor dat jij 100% gegarandeerd het Paradijs mag betreden. Ook als jij nog niet kan stoppen met roken. Ook als jij een relatie hebt. Ook als je nog naar de discotheek gaat. Ook als er nog zoveel zonden in je leven zijn die je niet achter je kan laten. 

De Profeet ﷺ heeft gezegd: "Er is niemand die getuigt van laa ilaaha ill-Allaah (er is geen God die het recht heeft om aanbeden te worden behalve Allah) en sterft in deze staat, die het Paradijs niet zal binnengetreden." 

Een metgezel hoorde deze woorden en vroeg de Profeet ﷺ: "Zelfs als hij ontucht en diefstal heeft gepleegd?" De Profeet ﷺ zei: "Ja, zelfs als hij ontucht en diefstal heeft gepleegd." Sahieh Moeslim 94b 

De Profeet ﷺ geeft hier duidelijk aan, dat zelfs degenen die grote zonden hebben gepleegd het Paradijs zullen binnentreden als zij sterven als moslims. 

Zondigen is namelijk een menselijke natuur. Er bestaat geen enkel mens die vrij is van zonden. Iedereen maakt fouten. Niemand is perfect. Dit is iets wat nogmaals door de Profeet ﷺ duidelijk wordt gemaakt, hij heeft gezegd: "Alle kinderen van Adam (alle mensen) maken fouten. En de beste van degenen die fouten maken zijn degenen die berouw tonen." Soenan ibn Maadjah 4251

Het gaat dus niet gebeuren dat er een moment komt dat je foutloos bent. Je gaat nou eenmaal fouten maken. Dit zit in je natuur. Het enige wat je kan doen is jezelf proberen te blijven verbeteren en dit is het enige wat Allah van je vraagt. Hij vraagt je niet om perfect te zijn, want Hij weet dat dit niet mogelijk is. Stop dus met perfectie verwachten van jezelf en streef enkel naar verbetering. 

Vraag jezelf wat beter is: sterven als moslim  en daarmee 100% garantie hebben op het Paradijs (ook met zonden) of sterven als niet-moslim (met of zonder zonden) en daarmee 100% garantie hebben dat je het Paradijs niet binnen mag treden? 

De realiteit is dat we niet weten wanneer onze laatste dag is en dat zelfs elke sceonde onze laatste seconde op aarde kan zijn. De dood komt niet altijd als we oud zijn en genoeg tijd hebben gehad om de juiste keuzes te maken. De dood kan je ieder moment overvallen. Elke adem kan je laatste adem zijn. Wil je deze niet als moslim uitblazen? 

Zet het idee van perfectie van je af en zorgt ervoor dat je niet tot de volgende mensen behoort die Allah beschrijft in de Quran: 

حَتَّىٰٓ إِذَا جَآءَ أَحَدَهُمُ ٱلْمَوْتُ قَالَ رَبِّ ٱرْجِعُونِ لَعَلِّىٓ أَعْمَلُ صَـٰلِحًۭا فِيمَا تَرَكْتُ ۚ كَلَّآ ۚ إِنَّهَا كَلِمَةٌ هُوَ قَآئِلُهَا ۖ وَمِن وَرَآئِهِم بَرْزَخٌ إِلَىٰ يَوْمِ يُبْعَثُونَ 

"Wanneer de dood tot één van hen komt, zegt hij: "Mijn Heer, stuur mij terug. Misschien dat ik het goede kan doen in dat wat ik verloochende. Nee, het is slechts een woord wat hij zegt. En voor hen is er een barrière tot de Dag dat zij worden opgewekt." Soerat al Moe'minoen 23: ayat 99-100 

Ik wacht op het juiste moment

Je bent inmiddels overtuigd dat de Islam 100% de waarheid is. Je weet dat je de stap wilt zetten, maar... Er is nog iets wat je tegenhoudt, ook al kan je je vinger er niet precies op leggen. Je wacht op het perfecte moment. Het moment dat de vogeltjes fluiten, de zon schijnt, een regenboog aan de hemel verschijnt en jij hét teken krijgt dat het nu zover is. 

Wanneer je overtuigd bent van de waarheid van de Islam, is er eigenlijk geen 'perfect moment' om de stap te zetten. Het is belangrijk om te realiseren dat het ideale moment waarop alles perfect lijkt, eigeniljk een illusie is. Het is aan jou om het moment zelf te creëren en de stap te zetten. Allah nodigt je uit om de Islam te accepteren en dichter bij Hem te komen, en het wachten op een teken of een perfect scenario is vaak slechts een drempel die je zelf ontwerpt. Door je hier aan vast te houden, sta je je eigen geluk in de weg. 

Wat hier vaak ook een rol in speelt, is de rol van de Shaytaan (de duivel). De Shaytaan probeert twijfels en uitstelgedrag aan te moedigen om je zo af te houden van het pad naar het Paradijs. Allah zegt daarover in de Quran:

ثُمَّ لَـَٔاتِيَنَّهُم مِّنۢ بَيْنِ أَيْدِيهِمْ وَمِنْ خَلْفِهِمْ وَعَنْ أَيْمَـٰنِهِمْ وَعَن شَمَآئِلِهِمْ ۖ وَلَا تَجِدُ أَكْثَرَهُمْ شَـٰكِرِينَ ١٧ قَالَ فَبِمَآ أَغْوَيْتَنِى لَأَقْعُدَنَّ لَهُمْ صِرَٰطَكَ ٱلْمُسْتَقِيمَ ١٦ 

“Hij (Shaytaan) zei: “Omdat U mij heeft doen afdwalen, zal ik hen zeker hinderen op Uw rechte Pad. Daarna zal ik zeker van voor en van achter tot hen komen. En van hun rechterzijde en van hun linkerzijde. En U zult de meesten van hen niet als dankbaren aantreffen.” Soerat al A’raaf 7: ayat 16-17

De Shaytaan probeert van alles om je te verhinderen op het rechte Pad, het pad naar het Paradijs. Herken je het, dat je soms een moment hebt dat je denkt "Ik wil het gewoon doen" en dan ineens overvallen wordt door twijfels en allerlei redenen om het toch nog niet te doen. Soms zijn het je ouders, soms is het het gebed, soms zijn het zonden, soms is het je eigen kennis, soms wil je het op een specifieke datum, er zijn allerlei redenen te verzinnen om nog even uit te stellen. Dit is de Shaytaan, die probeert van rechts, van links, van voor en van achter: werkt het ene niet, dan probeert hij het ander. 

Probeer deze twijfels te herkennen als afkomstig van de Shaytaan. Alleen dan kan je actief strijden tegen deze invloeden. Besef jezelf dat jouw wens om naar het Paradijs te gaan enkel werkelijkheid kan worden door het uitspreken van de shahaadah. 

Besef dat elk moment, het laatste moment kan zijn dat je in leven bent. Er is geen persoon op aarde die kan garanderen dat hij of zij morgen nog in leven is. Sterker nog, er is geen persoon op aarde die kan garanderen dat hij of zij over een minuut nog in leven is. Dit is de Wijsheid en de Grootsheid van Allah. 

Allah zegt in de Quran: 

كُلُّ نَفْسٍۢ ذَآئِقَةُ ٱلْمَوْتِ ۖ ثُمَّ إِلَيْنَا تُرْجَعُونَ 

"Iedere ziel zal de dood proeven. Daarna zullen jullie tot Ons worden teruggebracht." Soerat al 'Ankbaboet 29: ayat 57

Er is geen persoon op aarde die kan ontsnappen aan de dood. Hoe rijk, hoe gezond of hoe jong iemand ook is.

En Allah zegt in de Quran:

وَلِكُلِّ أُمَّةٍ أَجَلٌۭ ۖ فَإِذَا جَآءَ أَجَلُهُمْ لَا يَسْتَأْخِرُونَ سَاعَةًۭ ۖ وَلَا يَسْتَقْدِمُونَ 

"En voor elke gemeenschap is er een termijn vastgesteld, wanneer hun termijn komt, kunnen zij deze niet een uur uitstellen, noch vooruitlopen." Soerat al 'Araaf 7: ayat 34

Dit benadrukt dat de dood onverwachts kan komen, en het uitstellen van belangrijke beslissingen zoals bekering, kan leiden tot eeuwige spijt.

Dus, vertraag je bekering niet in afwachting van een perfect moment dat misschien nooit komt. Wees proactief en laat je niet langer belemmeren door onzekerheden en twijfels. Het echte geluk en de ultieme beloning staan om je te wachten. Het enige wat jij nog moet doen, is jezelf dit gunnen door het perfecte moment nú te creëren. 

Stuur nu een mail naar info@debloeiendebekeerling.nl en wij helpen je bij het uitspreken van de shahaadah! 

Vaak stellen we hele hoge eisen aan onszelf en leggen we de lat erg hoog. Aan de ene kant is dit goed; je probeert altijd het beste uit jezelf te halen. Maar aan de andere kant is het ook erg vermoeiend, want je bent niet altijd in staat om aan de hoge eisen te voldoen. Dit zien we ook vaak terug bij degenen die eigenlijk graag de stap naar de shahaadah willen zetten, maar te hoge eisen stellen aan zichzelf om er daadwerkelijk voor te gaan: er is altijd wel een reden waarom je nog niet goed genoeg bent. 

Ons advies: laat het los en gun jezelf geluk. Als jij weet dat de Islam de waarheid is, sta jezelf dan niet meer in de weg. Die lat die je zo hoog legt voor jezelf, Allah vraagt je om hem naar beneden te halen. Hij heeft namelijk, met Zijn Ultieme Wijsheid, bepaald dat er maar twee voorwaarden zijn waar je aan moet voldoen om moslim te kunnen worden.   

Deze voorwaarden vinden we terug in de shahaadah, de geloofsgetuigenis: de sleutel tot het Paradijs. Als jij de shahaadah uitspreekt met overtuiging van de waarheid ervan, dan geeft dit jou garantie op het Eeuwige Paradijs. Opmerkelijk hieraan is dat de slechts uit twee voorwaarden bestaat, namelijk:

  • Voorwaarde 1: Ik getuig dat er geen God is die het recht heeft om aanbeden te worden, behalve Allaah. 
  • Voorwaarde 2: Ik getuig dat Mohammed Zijn Boodschapper is. 

Dit is wat Allah heeft uitgekozen om een persoon de Islam binnen te laten treden. Dit is wat Allah heeft uitgekozen als enige voorwaarden om moslim te worden.

Allah heeft niet bepaald dat de shahaada, de sleutel tot het Paradijs bestaat uit 1. het getuigen dat er geen God is die het recht heeft om aanbeden te worden, 2. het getuigen dat Mohammed Zijn Boodschapper is, 3. dat je het gebed kan verrichten, 4. dat je de gehele Quran hebt gelezen, 5. dat je een keer naar de moskee bent geweest, 6. dat je alle vragen over de Islam kunt beantwoorden, 7. dat je familie achter je staat, 8. dat je je leven hebt verbeterd, 9. dat je gestopt bent met roken, en ga zo maar door. 

Nee! Dit zijn voorwaarden die wij aan onszelf stellen. Dit zijn dingen die wij van onszelf vragen, maar dit is niet wat Allah van ons vraagt. Hij is juist Degene Die tegen ons zegt dat de lat helemaal niet zo hoog hoeft te liggen... Hij is Degene Die zegt dat de druk niet zo hoog hoeft te zijn. Hij is Degene Die zegt dat deze twee voorwaarden meer dan genoeg zijn om de Islam binnen te kunnen treden. 

Dus stel jezelf de vraag: "Ben ik in mijn hart overtuigd dat Allah de Enige God is die het recht heeft om aanbeden te worden?" en "ben ik in mijn hart overtuigd dat Mohammed Zijn Boodschapper is?" 

Als jij hier "ja" op antwoordt, weet dan dat Allah Degene is Die tegen jou zegt dat je er klaar voor bent. Weet dan dat je voldoet aan Zijn voorwaarden en dat Hij je goed genoeg vindt om tot Zijn speciale groep mensen te horen: de moslims. 

En wie weet het nou beter: jij of Degene Die je gemaakt heeft? 

Blokkeer je eigen geluk niet langer. Het feit dat je hier bent en dat je al zo'n weg hebt afgelegd richting de Islam, betekent dat Allah het goede voor je wilt. Het betekent dat Hij wilt dat jij moslim wordt. Hij heeft de sleutel van het Paradijs klaar voor je. Het enige wat jij moet doen, is de sleutel pakken. 

Ga in op de uitnodiging van Allah, sta jezelf niet meer in de weg en ga ervoor! Je verdient het Eeuwige Geluk. 

Heb je hulp nodig? Neem contact met ons op. Wij kunnen je begeleiden met het uitspreken van jouw shahaadah.

Zit je toch nog ergens mee? Misschien kan een gesprek met een bekeerling die je voor is gegaan in het uitspreken van de shahaadah je helpen. Wij staan met liefde voor je klaar!

Ik heb de shahaadah gezegd. Wat nu?

Door de shahaadah uit te spreken, heb je je innerlijk gereinigd van alle zonden die je ooit hebt verricht. Het is nu belangrijk dat je ook jouw uiterlijk reinigt door de rituele grote wassing te verrichten. Bekijk de volgende link om meer te weten te komen over de grote wassing: Welkom in de Islaam - al Ghusl.

Wat vervolgens van belang is, is dat je gaat proberen om het gebed te leren. Dit helpt je niet alleen om je geloof te versterken, maar zorgt er ook voor dat je jouw sterke band met Allah onderhoudt. Dit is voor iedere moslim erg belangrijk, maar vooral voor de nieuwe bekeerling die nog nieuw en beginnend is in het geloof. Wij kunnen je hierbij helpen zodat je het gebed op een efficiënte en correcte manier aanleert. Ik wil het gebed leren

Verder is het aan te raden om je kennis over de Islam uit te breiden. De beste manier om dit te doen is om lessen te volgen bij een betrouwbare docent. Dit helpt niet alleen om je sterk te maken in je geloof, maar ook om eventuele twijfels - die soms kunnen ontstaan door bijvoorbeeld vragen uit je omgeving - te verminderen. Les volgen bij een betrouwbare docent zorgt er namelijk ook voor dat je jouw vragen direct kan stellen en hier niet mee hoeft rond te lopen. Kijk in jouw omgeving of er in de moskee opties zijn om lessen te volgen. Is dit niet het geval of is deze stap nog te groot voor je? Neem contact met ons op en wie weet kunnen wij je verder helpen info@debloeiendebekeerling.nl.

Tot slot is het vinden van een ondersteunende gemeenschap heel belangrijk. Vooral het contact met andere bekeerlingen kan heel waardevol zijn, omdat zij ervaringen delen die specifiek zijn voor mensen die nieuw zijn in de Islam. Wellicht ken je zelf al wat moslims of bekeerlingen en kan je contact met hun leggen, zij zullen je ongetwijfeld met alle liefde willen ondersteunen! Anders kunnen wij ook helpen bij het in contact komen met bekeerlingen uit jouw omgeving, zie Ik wil contact met andere bekeerlingen.

Welkom in de Islam! We zijn ontzettend verheugd dat je deze prachtige stap hebt gezet en zijn vereerd dat we je nu officieel een moslim mogen noemen. 

Als wij iets anders voor je kunnen betekenen, dan horen we dit uiteraard ook graag. Je mag altijd Contact met ons opnemen. 

Voor nu vragen we Allah om je standvastig te houden op het Rechte Pad en jouw bekering voor je te vergemakkelijken. 

Veelgestelde Vragen

Moet ik de shahaadah in de moskee zeggen?

Nee, alleen als je dit wilt.

Een van de mooie aspecten van de Islam is dat in deze religie geen tussenpersonen zijn in de relatie tussen een persoon en zijn Heer.

Toetreden tot deze religie vereist geen speciale ceremonies of procedures die door andere mensen uitgevoerd moeten worden, noch is de toestemming of aanwezigheid van bepaalde personen vereist.

Moslim worden is heel eenvoudig en iedereen kan het zelfs alleen in de woestijn of in een afgesloten kamer doen.

De enige voorwaarden die Allah heeft gesteld aan het binnentreden van de Islam is het uitspreken van de shahaadah. Hij heeft het geen voorwaarde gemaakt dat dit perse in de moskee moet zijn of op een andere bepaalde plek. De shahaadah is een verbond tussen jou en Allah die je overal aan kan gaan, Allah ziet en hoort jou immers overal. 

Zijn er specifieke voorbereidingen nodig voor het uitspreken van de shahaadah?

Nee. De Islam is simpel en laagdrempelig. Het enige wat er nodig is voor het uitspreken van de shahaadah is een volledige overtuiging dat Allah de enige God is die het recht heeft om aanbeden te worden en Mohammed Zijn Boodschapper is. 

Er zijn geen speciale gebeden, rituelen of personen nodig. 

Moet ik de shahaadah in het openbaar zeggen?

Nee, dit is niet vereist. Maar het zou wel goed zijn om aan een paar mensen in je omgeving (zoals goede vrienden of andere moslims die je kent) kenbaar te maken dat je moslim bent geworden.

Mocht je komen te overlijden voordat je jouw Islam kenbaar hebt gemaakt, dan kunnen zij in ieder geval getuigen dat je moslim was en hier de passende maatregelen bij nemen, zoals het Islamitische dodengebed en smeekbedes voor je verrichten.

Als je je hier nog niet klaar voor voelt en het echt volledig voor jezelf wilt houden, dan kan dit ook en heeft het geen betrekking op de geldigheid van jouw shahaadah. 

Hoe moet de shahaadah worden uitgesproken?

De shahaadah dient in het Arabisch uitgesproken te worden. Er wordt dan gezegd: "Ash-hadoe an la ilaaha ill-Allah, wa ash-hadoe anna Mohammedan RasoelAllaah." De uitspraak hoeft zeker niet perfect te zijn en het is niet nodig om hier veel aandacht aan te besteden. 

Wat echter wel belangrijk is, is dat men begrijpt wat hij/zij zegt en volledig overtuigd is van de betekenis. Daarom wordt de shahaadah na het Arabisch vaak nog herhaald in het Nederlands: "Ik getuig dat er geen God is die het recht heeft om aanbeden te worden behalve Allah en ik getuig dat Mohammed Zijn Boodschapper is." 

Waarom moet de shahaadah in het Arabisch?

Het Arabisch is de oorspronkelijke taal van de Quran en is een erg rijke taal. Het klassieke Arabisch heeft naar schatting zo'n 12,3 miljoen woorden, terwijl de Nederlandse taal bijvoorbeeld maar zo'n 400 000 woorden heeft. Dit houdt in dat de Arabische taal bijna 31 keer meer woorden heeft dan het Nederlands. Een woord waar in het Nederlands misschien één of twee woorden bekend voor zijn, kan in het Arabisch omgeschreven woorden met wel vijf tot zes woorden, allemaal met extra specifieke betekenissen en nuances. De Arabische taal heeft dus een breder spectrum aan uitdrukkingen en gedetailleerde beschrijvingen. 

Andersom betekent dit ook dat als je woorden vanuit het Arabisch gaat vertalen naar het Nederlands, je de diepe betekenis van de specifieke woorden kan verliezen. Daarom is het belangrijk om de shahaadah in het Arabisch te zeggen: dit behoudt de exacte diepe betekenis van de woorden.

Ik wil bekeren

Vul onderstaand formulier in en wij nemen z.s.m. contact met je op.