Ik wil naar de moskee

De moskee is een speciale plek. Een plek waar aanbiddingen zoals het gebed en het lezen van de Quran plaatsvinden, maar ook een plek waar onderwijs en ondersteuning wordt geboden. Het is een plek waar moslims samenkomen en verbinding plaatsvindt. 

Voor bekeerlingen is een sterke verbinding met de moskee extra waardevol. Het is namelijk meer dan alleen een plek, het is een plek waar je je nieuwe identiteit als moslim veilig kunt verkennen en ontwikkelen. In de moskee vind je daar ruimte voor. Ook biedt het je kansen om in contact te komen met andere moslims die je kunnen ondersteunen en helpen. 

Angst voor de moskee 

Ondanks dat de moskee zo'n fijne plek kan zijn, is het vaak voor bekeerlingen heel erg spannend om voor de eerste keer naar de moskee te gaan. De moskee is nog onbekend en je weet niet goed hoe het er aan toe gaat. Er zijn veel angsten die hierbij op kunnen spelen: "Wat als ik fouten maak?", "Zal iedereen me raar aankijken?", "Ga ik het gebed wel goed doen?", "Straks zeg ik iets verkeerds.", "Val ik buiten de boot?" 

Helaas is dit iets wat veel bekeerlingen vaak weghoudt van de moskee. De wil om naar de moskee te gaan is groot, maar de angst voor het onbekende is groter. 

Wat doen wij?

Als bekeerlingen weten wij zelf heel goed hoe spannend het kan zijn om die stap te zetten, daarom willen we je graag ondersteunen om jouw eerste bezoek aan de moskee een stuk minder spannend te maken. Wij brengen je in contact met een moslim (vaak een mede-bekeerling die eerder in jouw schoenen heeft gestaan) uit jouw omgeving die met je mee gaat naar de moskee. Dit betekent dat je een vertrouwd persoon hebt die naast je staat, je vragen kan beantwoorden en je kan helpen bij het navigeren door de nieuwe ervaringen. Zo hoef je nergens angstig voor te zijn en kan je de moskee ontdekken zonder de druk die je misschien alleen zou voelen. 

Ben je klaar om de moskee voor de eerste keer te bezoeken? Neem contact met ons op en we helpen je verder! 

Veelgestelde Vragen

Zijn er kledingvoorschriften in de moskee?

Ja, binnen de moskee gelden de islamitische kledingvoorschriften. Voor de mannen houdt dit in dat zij geen strakke kleding en geen korte broekjes dragen. De broek dient minimaal tot en met de knie te komen. Voor de vrouwen houdt dit in dat zij geen strakke kleding dragen en zichzelf volledig bedekken behalve hun gezicht en hun handen. 

Mocht je als nieuwe moslim nog niet precies weten hoe de juiste islamitische kledingvoorschriften eruit zien, dan is dit geen probleem. Niemand zal je de deur wijzen of boos op je worden als het niet helemaal correct is. Je moeite zal juist gezien en gewaardeerd worden! 

Mogen niet-moslims naar de moskee?

Dat mag zeker. In de moskee zijn niet-moslims welkom om te proeven van de sfeer, gesprekken te voeren met moslims en meer te leren over de Islam of een lekker kopje thee te drinken. 

Als een niet-moslim zich in de moskee houdt aan de islamitische kledingvoorschriften, wordt dit ontzettend gewaardeerd. Als dat echter niet het geval is, en de vrouw bijvoorbeeld zonder hoofddoek komt, zal niemand daar een probleem van maken. 

De deuren staan open voor iedereen :).

Maakt het uit naar welke moskee ik ga?

Het maakt over het algemeen niet uit naar welke moskee je gaat in termen van het verrichten van het gebed, omdat dit meestal in grote lijnen universeel is. Echter, kunnen moskeeën cultureel verschillen; sommige zijn bijvoorveeld Turks, Marokkaans of Somalisch van aard. Deze culterele aspecten kunnen invloed hebben op de taal van de diensten, het soort activiteiten en zelfs op bepaalde interpretaties van praktijken. 

Hoewel culturele diversiteit verrijkend kan zijn, is het belangrijk dat de moskee de Quran en Soennah volgt. Niet alle moskeeën houden zich strikt aan deze bronnen, wat kan leiden tot verschillen in verdere religieuze beoefening. Daarom is het goed om enigzins voorzichtig te zijn en je wellicht van tevoren te informeren over de specifieke leer en prakijkten van een moskee. De focus dient hierbij te liggen op het praktiseren van de Islam volgens de Quran en de Soennah. Dit is vooral belangrijk als je meer wilt doen dan enkel het verrichten van het gebed. 

Waarom zijn mannen en vrouwen in de moskee gescheiden?

Het is in navolging van de Voorschriften van Allah om sociale interacties tussen niet-verwante mannen en vrouwen te minimaliseren om bescheidenheid te bewaren. 

Daarnaast helpt de scheiding om de focus op het gebed te houden en geen afleidingen te hebben. Het biedt een gevoel van privacy, waardoor het comfortabeler voelt om de lichamelijke bewegingen van het gebed uit te voeren, zonder je bekeken te voelen door het andere geslacht.

In de tijd van de Profeet Mohammad ﷺ baden de mannen voor in de moskee en de vrouwen achter in de moskee en bewaarde iedereen de gepaste afstand. Vandaag de dag hebben vele moskeeën echter besloten om de ruimtes compleet van elkaar te scheiden. Dit heeft soms met logistieke redenen te maken en soms met het feit dat bescheidenheid vandaag de dag minder aanwezig is, waardoor het noodzakelijk is om meer voorzorgsmaatregelen te nemen om dit intact te houden. 

Ik wil naar de moskee

Vul onderstaand formulier in en wij nemen z.s.m. contact met je op.