Door Umm Nusaybah | Het is gebruikelijk dat veel bekeerlingen hun reguliere naam na hun bekering veranderen in een islamitische naam of dat zij een Islamitische naam gebruiken naast hun reguliere naam. Vaak wordt er automatisch vanuit gegaan dat dit bij het proces van bekeren hoort. Het is dan ook niet ongewoon dat een bekeerling de vraagt krijgt wat zijn of haar Islamitische naam is. Soms wordt er zelfs verteld dat het veranderen van de naam een verplichting is of dat dit beter zou zijn. Is dit echter wel zo?

Het klopt dat er binnen de Islam veel waarde wordt gehecht aan de betekenis van namen. De grote geleerde iman ibn al Qayyim benadrukt dat het essentieel is om kinderen goede en positieve namen te geven omdat namen een weerspiegeling zijn van de persoonlijkheid en de identiteit van een individu. Hij zegt in zijn boek Tuhfat al Mawdood: "Omdat namen een diepgaande invloed hebben op de drager, zijn goede namen een zegen en slechte namen een last."
In de Soennah (levenswijze) van de Profeet Mohammad zien we terug dat hij belang hechtte aan de betekenis van namen. Zo is het bekend dat hij namen met een negatieve betekenis veranderde naar namen met een positieve betekenis. Hij veranderde de naam van een man genaamd Hazn (moeilijkheid) naar Sahl (makkelijkheid). En hij veranderde de naam van een vrouw genaamd 'Aasiya (ongehoorzaam) naar Jamila (mooi).
Dit betekent niet dat iedere bekeerling verplicht is om zijn of haar naam te veranderen. Het is belangrijk om na te gaan wat de betekenis van je naam is. Heeft jouw naam een goede of neutrale betekenis, dan hoef je je naam niet te veranderen. Zo zijn er ook metgezellen geweest die hun naam niet veranderd hebben na hun bekering. Denk hierbij aan Salman al Farsi, die zijn naam afkomstig uit Perzië behield, of Suhayb ar Roemi, die zijn Romeinse naam bleef gebruiken.
Echter, kan het in sommige gevallen wel verplicht zijn om je naam te veranderen. Als jouw naam een betekenis heeft die in strijd is met de Islam, dan is het verplicht om jouw naam te veranderen. De geleerde Shaykh ibn Baaz stelt: "Als een persoon een naam heeft die associatie heeft met afgoderij of een valse religie, zoals de naam 'Abd al Masih (dienaar van de Messias) of Christiaan/Christina (volgeling van Christus), dan is het verplicht om deze naam te vanderen." Majmoo' Fataawa ibn Baaz
Conclusie: Het veranderen van een naam na bekering is alleen nodig als de oorspronkelijke naam in strijd is met islamitische waarden. Als dit niet het geval is, dan is de keuze aan jou. Sommige bekeerlingen kiezen hiervoor omdat ze vinden dat er een nieuwe, bijpassende naam hoort bij hun nieuwe levenspad, maar dit is in de meeste gevallen een persoonlijke keuze en geen verplichting.
Twijfel jij over de betekenis van je naam? Neem contact op met ons. Met de Wil van Allah kunnen wij je verder helpen!
Reactie plaatsen
Reacties